recension cover
Sidan innehåller annonser

Klarna kort

  • Gratis årsavgift
  • Smidiga betalningar
  • Inget valutapåslag
card

Årsavgift: 0 kr

Högsta kredit:

Räntefritt: 45 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Om Klarna's kort

KORTFATTAT

Klarnakortet passar bra för dig som ofta handlar via Klarna online och vill ha ett smidigt och smart kort.

Med Klarnakortet kan du på ett enkelt sätt använda Klarna för dina betalningar, såväl i fysisk butik som online. Kortet är inte ett traditionellt kreditkort, utan ett bankkort med olika funktioner som liknar betal- och kreditkort. Med kortet får du möjlighet att både betala med faktura, samt dela upp dina köp i längre avbetalningar.

Kortet har inte någon årsavgift, men däremot tillkommer det en månadsavgift på 29 kronor om du betalar via månadsfaktura.

Om du väljer att delbetala köp din egna takt tillkommer det en ovanligt hög ränta på 19,9 % plus aviseringsavgiften, vilket gör kortet ovanligt dyrt för delbetalningar. Däremot går det att delbetala till relativt låga kostnader på fasta avbetalningsplaner under 12 månaders tid.

Hur bra är Klarnakortet?

Bonus & förmåner
Inga bonusar
Dåligt
Resa & utomlands
Ingen reseförsäkring, kontantuttag ej möjligt)
Dåligt
Försäkring
Klarna köpförsäkring ingår
Mediokert
Avgifter & ränta
Höga avgifter och ränta
Dåligt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 180 000 kr
Anställningsformer Ej arbetslös
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 19,9 %
Effektiv ränta 25,49 %
Max kreditgräns -
Räntefria dagar 45 dagar
Lägsta månadsbet. 4,2 % (lägst 50 kr)
Avgifter
Årskostnad 0 kr
Aviseringsavgift 29 kr (0 kr inom 14 dagar)
Valutapåslag 0 %
Uttagsavgift Ej kontantuttag
Korttyp Visa
Kortfakta

Försäkringar

  • Reseförsäkring
  • Avbeställningsskydd
  • Köpskydd
  • Leveransförsäkring
  • Garantiförlängning
  • Självriskreduktion
  • Prisgaranti
  • Feltankningsförsäkring
  • Allriskförsäkring

Så ansöker du om Klarnas kort

Är du intresserad av att ansöka om Klarnakortet bör du först försäkra dig om att du uppfyller deras krav.

Kraven för Klarna kort är:

  • Att du är över 18 år gammal
  • Att du inte är arbetslös och tjänar minst 180 000 kr om året före skatt
  • Att du saknar betalningsanmärkningar

Uppfyller du dessa krav följer du stegen nedan för att ansöka:

  1. Gå till Klarnas sida för kortansökan
  2. Ange personnummer, namn, telefonnummer och email.
  3. Godkänn Kortios villkor och ansök.

Hur kortet fungerar

Klarnakortet är inte ett kreditkort, utan ett sorts bankkort där du har möjlighet att handla på både faktura och kredit utifrån ditt Klarna-konto. Kortet är ansluts även till det bankkonto som du har kopplat till Klarna för direktbetalningar. Därmed fungerar det även som ett normalt debetkort där det dras pengar från ditt bankkonto vid varje köp.

Du har med Klarnas Visa-kort möjlighet att ansöka om olika typer av faktura- och delbetalningar genom Klarna. Dessa delbetalningar hamnar inte på ett kortkreditkonto, utan hamnar som separata avbetalningar hos Klarna. Detta innebär att du inte har ett kredit- eller betalkort per definition, men du har däremot möjlighet att använda kortet på liknande sätt.

Betalning direkt eller via köputrymme

När du handlar med Klarnas Visa kan du antingen betala direkt med det bankkontot som är anslutet till ditt Klarna-konto (pengarna dras inom 1 – 2 bankdagar), alternativt välja att betala på faktura.

När du väljer fakturabetalning så dras betalningen av från ditt köputrymme. Hos Klarna har du inget förutbestämt köputrymme, utan detta bestäms individuellt vid köptillfället. Hur mycket du får handla för på faktura är beroende på din betalningshistorik, din nuvarande skuld hos Klarna, beloppet du vill betala på faktura samt extern information de tar in från tredje part.

Genom Klarnas App kan du använda tjänsten “köputrymme” för att i förväg kunna se om dina fakturaköp kommer att gå igenom.

Fördelar

  • Ingen årsavgift
  • Smidig app med god översikt över dina köp
  • Kompatibelt med mobilbetalningar
  • Inget valutapåslag utomlands
  • Möjlighet till flera olika kreditbetalningar
  • Klarna tar inte UC utan gör en bisnode-upplysning

Nackdelar

  • Höga avgifter vid framskjutna betalningar
  • Ingen reseförsäkring
  • Ingen bonus
Letar du efter ett VISA?

Kredit & avgifter

Som tidigare nämnt så har Klarna inte någon förutbestämd gräns för köputrymmet på ditt Klarna kort, utan denna bestäms individuellt. Betalning görs i först hand via Klarnas köputrymme och i andra hand från det kopplade bankkontot.

Fyra sätt att skjuta fram betalningen

När du väl har gjort ett köp med kortet så hamnar det antingen på månadsfaktura eller dras direkt från kortet. Hur detta bestäms kan du ställa in via din Klarna-app, exempelvis genom att samtliga köp över 200 kr hamnar på månadsfakturan för kortet.

När betalningen väl är genomförd och så kan du senare välja hur du vill betala köpet genom Klarnas App.

Om du inte vill genomföra betalningen direkt utan nyttja ditt köputrymme har du fyra alternativ:

1. Räntefri kredit (månadsfaktura)

Med månadsfaktura samlas alla dina köp mellan den 14:e föregående månaden till den 14:e innevarande månad. Fakturan sänds vanligtvis ut runt den 28:e – 31:a för den nuvarande månaden och innebär därmed upp till 45 dagars räntefri kredit.

Kostnaden för att betala på månadsfaktura är 29 kronor och är en avgift som läggs på månadsfakturan, och inte själva kortet. Avgiften går inte att undvika med genom att välja t.ex. månadsbetalning med e-faktura.

Därmed kan Klarnas faktureringsavgift liknas med en förhållandevis hög årsavgift för ett kreditkort. Det innebär att Klarnakortet alltså inte är avgiftsfritt, trots att det saknar årsavgift.

Räntefri kredit är standardinställningen för betalningar som inte dras direkt.

2. Få först – betala senare (14 dagars kredit)

Med betala senare har du upp till 14 dagar på dig att betala fakturan, räknat ifrån dagen butiken du handlar för har skickat varorna för leverans. Betala senare gäller endast för köp över 50 kronor och är en avgiftsfri betalning.

3. Betala i din egen takt (kredit utan fast avbetalningsplan)

För större köp kan du ansöka om att betala av i din egen takt. I dessa fall tillämpas en rörlig ränta på 19,9 % samt en administrativ avgift på 29 kr. Det minsta beloppet att betala är 4,2 % av nyttjad kredit, dock minst 50 kr.

Med “Betala i din egen takt” kan du ha en kredit på nästan hur lång avbetalningstid som helst, men om du betalar av en skuld på 20 000 kronor över 1 år blir den effektiva räntan hög – 25,49 %*.

* Den effektiva räntan är beräknad för en skuld på 20 000 kronor, som betalas av under 12 månader som ett annuitetslån. Avi-avgiften är 29 kr, och uppläggningsavgiften 0 kr. Månadskostnaden blir 1 881 kr, och totalt att betala blir 22 569 kr.

4. Fast delbetalning (kredit med fast avbetalningsplan)

Med fast delbetalning har du möjlighet att välja en fast avbetalningsplan för det aktuella köpet. Avbetalningen görs på 3, 6, 12, 24 eller 36 månaders avbetalningsplan, men du kan alltid betala av hela beloppet i förskott utan någon extra kostnad. Kostnaderna som tillkommer för den fasta delbetalningen kan du se nedan:

Antal månader Avgift för uppläggning Avgift för avisering Kreditränta Eff. ränta vid 10 000 kr Eff. ränta vid 20 000 kr
3 månader 49 kr 29 kr 0 % 8,5 % 4,16 %
6 månader 69 kr 29 kr 0 % 8,67 % 4,25 %
12 månader 149 kr 29 kr 0 % 9,58 % 4,69 %
24 månader 299 kr 29 kr 9,99 % 21,1 % 15,66 %
36 månader 299 kr 29 kr 9,99 % 19,78 % 15,04 %
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Hur används Klarnakortet bäst?

Klarnakortet har i relation med andra kreditkort ganska mediokra alternativ för att betala via faktura. De flesta kreditkort har minst 55 dagars räntefri kredit jämfört med Klarnas 45 dagar. Genom att betala via E-faktura slipper man vanligen även eventuella aviseringsavgifter, något som alltid kostar 29 kronor/månad hos Klarna.

När det kommer till delbetalning är betala i din egen takt ett väldigt dyrt alternativ, med en effektiv ränta som ligger på nästan 10 procentenheter över de flesta kreditkort. Den minsta betalningen är även i relation med andra kreditkort relativt hög, vilket gör att du inte heller får en lägre månadskostnad.

Den enda fördelen kortet har är möjligheten att lägga upp räntefria avbetalningar på 3, 6 och 12 månader. För större köp över 10 000 kronor kan du på 12 månader eller kortare avbetalningsplan få en effektiv ränta som är lägre än de flesta andra kreditkort.

Bonus

Med Klarnakortet ingår det inte några permanenta bonusar, rabatter eller erbjudanden. Vad som däremot ingår är att du regelbundet får spontana erbjudanden av Klarna, som i regel är personligt riktade till dig utifrån vad du tidigare har köpt. Dina erbjudanden tar du emot genom Klarnas app och går att ta del av utan kortet. Med Klarnakortet får du fler individuellt anpassade erbjudanden än om du inte haft kortet.

Alternativt val: Ett smidigit cashbackkort

Komplett kreditkort

Riktigt pengar i cashback på alla köp

Med Komplett kreditkort får du 0,5 – 4 % i bonus på alla köp du gör med kortet. Precis som för Everydaycard leder varje intjänad bonuskrona kan du sedan använda till att minska beloppet på nästkommande månads faktura – väldigt smidigt!

Försäkring

När det kommer till försäkringar har klarnakortet betydligt färre försäkringar än traditionella kreditkort. Anledningen är framförallt att kortet inte är just ett kreditkort, utan en typ av betalkort. Med kortet ingår det endast ett köparskydd, men ingen reseförsäkring.

Klarnas köparskydd

Med Klarnas köparskydd kan du alltid känna dig trygg när du handlar online. Skyddet ingår kostnadsfritt när du handlar med kortet, och skyddar för flera saker.

Om din vara inte kommer fram

Om du betalat via delbetalning behöver du inte betalat förens du har fått din vara. Om det dröjer längre än betalningsdatumet för fakturan så gör du följande:

  1. Kontakta säljaren och försök hitta en lösning och rapportera problemet till Klarna
  2. Klarna pausar fakturans förfallodatum så att du kan lösa problemet med säljaren
  3. Om det inte går att hitta en lösning med butiken, eller om det drar ut på tiden försöker Klarna hitta en lösning åt dig

Om du betalat innan varan levererats genom att du exempelvis betalat med direktbetalning, alternativt redan betalat din faktura gör du följande:

  1. Dubbelkolla att du inte missat någon leveransnotifikation från ombudet, alternativt att ombudet levererat varan hem till din dörr
  2. Kontakta säljaren för att ta reda på var din vara har tagit vägen
  3. Om det inte går att hitta en lösning med butiken, kontakta Klarnas kundservice. Om Klarna kommer fram till att du betalat men faktiskt inte fått din vara så ersätter dem dig för varans belopp

Din vara kommer fram felaktig

Om du betalat via delbetalning behöver du inte betala förens du fått hem och undersökt din vara. Om det dröjer längre än förfallodatumet för fakturan gör du följande:

  1. Kontakta butiken du köpt varan av för att hitta en lösning på problemet, rapportera även problemet till Klarna
  2. Klarna pausar förfallodatumet på din faktura så att du får tid att lösa problemet
  3. Om det inte går att hitta en lösning med butiken, alternativt om det tar väldigt lång tid så försöker Klarna finna en lösning åt dig

Om du redan betalat via direktbetalning eller redan betalat din faktura gör du följande:

  1. Försök att prata med butiken du köpt varan av och hitta en lösning
  2. Om ni inte lyckas hitta en lösning kontakta Klarnas kundservice. Om Klarna kommer fram till att det utifrån omständigheterna varit fel på varan, kommer de återbetala dig det inbetalda beloppet.

Observera: Se till att spara kvitto, köpbekräftelse och skärmdumpar på konversationer med butiken eller säljaren för att underlätta arbetet för Klarna.

Reseförmåner

Klarnas kort saknar tyvärr reseförsäkring, vilket är något de absolut flesta kreditkort har. Av den anledningen rekommenderar vi inte att du bokar din resa med hjälp av kortet.
Däremot har Klarnas kreditkort inte något valutapåslag på transaktioner i utländsk valuta. Det är dock inte ovanligt att debetkort skippar valutaväxlingsavgiften, vilket gör att funktionen inte är helt unik.

Att nyttja klarnakortet för köp utomlands som betalas inom 14 dagar (utan avgift), alternativt större inköp som samlas på en månadsfaktura (29 kr) kan vara förmånligare än att använda ett kreditkort på resan.

Övrigt

Ingen UC tas hos Klarna

När man ansöker om ett Klarnakort eller om delbetalning tar Klarna en kreditupplysning via Bisnode. Det betyder att det inte sparas någon upplysning hos UC, och att det inte påverkar din kreditvärdighet.

Vanliga frågor

📶 Går det att koppla kortet till Apple Pay?

Ja, det går bra att registrera klarnakortet via Apple Pay. Det gör du genom att:

  1. Lägg till ditt Klarnakort i Wallet-appen som finns i din iPhone (aktiverar Apple Pay)
  2. Handla genom att blippa din iPhone eller Apple Watch där du har blipp- eller Apple Pay-symbolen

Det går även bra att använda Google Pay, Samsung Pay och Fitbit Pay med kreditkortet.

❌ Hur spärrar man klarnakortet

Du kan spärra ditt Klarna kort antingen genom att gå in på appen under ‘kortinställningar’, alternativt ringa till deras spärrtjänst på 08-120 120 43.

Ett alternativ till att spärra kortet är att frysa det om du är osäker på att du tappat bort det. Fryser du kortet kan du låsa upp det igen senare om du hittar det igen.

💳 Var kan man använda Klarnakortet?

Klarnakortet är ett mycket flexibelt VISA-kort och går därmed att använda i alla butiker som tar emot Visa (ca 40 miljoner betalställen). Du kan alltså betala med Klarna kreditkort i princip varsomhelst.

Om Klarna

Klarna grundades år 2005 i Sverige och har sedan dess jobbat med betallösningar och att underlätta onlinehandel. Idag är de en av Europas största bankeroch har över 85 miljoner slutkunder för sina betallösningar. Klarna har ca 3 000 anställda och hanterar mer än en miljon transaktioner varje dag. Som Klarnakund kan man vara lugn då företaget har år av erfarenhet inom betaltjänster.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Klarna Bank AB (allabolag.se)

Organisationsnummer: 556737-0431

Adress: Sveavägen 46, 111 34, Stockholm

Telefon: 08 – 120 120 10

E-post: Chatta via hemsidan eller Appen

Finansinspektionen: Klarna Bank AB (fi.se)

Kortvilkor: Klarna Kort kortvilkor

Öppettider

Måndag: 08:00 – 22:00

Tisdag: 08:00 – 22:00

Onsdag: 08:00 – 22:00

Torsdag: 08:00 – 22:00

Fredag: 08:00 – 22:00

Lördag: 10:00 – 17:00

Söndag: 10:00 – 17:00

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför