Storleken på utgifter är olika mellan olika personer och hushåll. En del tjänar mindre, en del tjänar mer. Hur mycket vi förbrukar vi spenderar skiljer sig också åt. Vilken kreditgräns man behöver är därför en högst individuell fråga. Det är också individuella faktorer som avgör vilken maxgräns som ges på kreditbeloppet.

Hur ska man hitta en lagom kreditgräns?

Att ha för lite kredit kan bli administrativt arbetssamt. Du kanske har tillräckligt bra inkomst för att kunna spendera en del varje månad. Om kreditgränsen är för liten kan det hända att du flera gånger behöver lösa din kreditskuld för att frigöra utrymme för nya inköp. Det förtar lite syftet med att ha kreditkortet.

Alla inköp gjorda med kreditkort samlas på en samlingsfaktura. Den kommer i regel i mitten på månaden och innehåller alla inköp som gjorts under föregående period. Fakturan ska betalas inom cirka 10-15 dagar, vilket innebär att du totalt ges mellan 45-60 dagars kredit.

För att det ska vara praktiskt med kreditkort behöver man åtminstone ha en kreditgräns som täcker den vardagliga konsumtionen. För att räkna ut det kan du dra ut dina kontoutdrag för det senaste året. Gå igenom och summera alla inköp som du klassar som vardagskonsumtion. Såna inköp som återkommer varje månad. Exkludera med andra ord sällanköp som de gånger du behöver laga bilen, köpa kylskåp och liknande.

Exempel på vardagskonsumtion som kan betalas med kreditkort

  • mat och dryck
  • vardagskläder
  • nöjen
  • busskort, tågkort eller bensin för pendling till jobb / skola
  • hygien- och hälsoprodukter
  • abonnemang på playkanaler, spotify eller liknande

Summera månad för månad och se vilket belopp för lägsta och högsta månaden du kommer fram till. Räkna också ut medel.

Som exempel kanske en familj med två vuxna och två barn ligger mellan 10-20 000 kr per månad för mat, nöjen etc. De skulle behöva en kreditgräns på mellan 20-40 000 kr för att användning av kreditkortet ska vara så praktiskt som möjligt.

Om du inte vill behöva göra onödiga inbetalningar för att lösa kredit kan du ta medelvärdet och multiplicera med 2. Varför 2? Jo, för att din kreditgräns måste kunna spänna över två månader eftersom dina inköp gjorda till exempel den 1 juni inte ska betalas förrän 31 juli. Du lånar med andra ord pengar från din kortkredit i upp till 60 dagar.

Men hur gör man då när det blir extraordinära inköp?

Då anser vi att man kan kosta på sig den extra tiden det tar att lösa kredit. Visst, det tar någon dag för inbetalningen att komma in och sänka kreditkortsskulden. Men om det är ett extraordinärt inköp är det också bra att få fundera en extra runda. Behöver jag verkligen detta, har jag tänkt igenom köpbeslutet? Har vi verkligen råd med att åka på den där charterresan i sommar?

Köpa kylskåp på kreditkort

Måste vi verkligen köpa det snyggaste kylskåpet? Tänk igenom köpbeslutet en extra vända medans du väntar på att mer kredit blir tillgänglig.

Någon kanske tänker att det blir tufft att lösa så mycket kredit så snabbt för att frigöra utrymme. Om så är fallet är kreditkort inte rätt väg att gå. En bra grundprincip är att det alltid ska finnas sparade medel på ett sparkonto eller lönekonto för att kunna betala av hela kreditkortsskulden på en gång.

Kreditkortet är ett praktiskt verktyg för konsumtion men pengarna du använder ska du redan ha. Som låneform är kreditkortet inte det bästa då räntan är förhållandevis hög. Om du ska göra extraordinära inköp eller renovera hemma, då är privatlån eller outnyttjad belåning på bostaden billigare.